lauantai 10. joulukuuta 2011

Tarvitsemme tilaa terveydelle!

Terveys ja tila, vapaus, avoimuus mahdolliselle...
Oma aika, rehellisyys itselle ja aidolle kutsumukselle = terveys, ilo ja intohimo
Edellä käsitteitä, jotka kaikki tukevat tulkintani mukaan toisiaan sekä onnellista ja täyttymyksellistä kokonaisuutta tukevaa elämää. Toimiaksemme tarvitsemme itseämme suuremman syyn tehdä asioita, joka luonnollisesti löytyy itseämme laajemmasta kontekstista. Mikäli toiminta ei lähtökohtaisesti palvele itseämme suurempaa hyvää/kokonaisuutta, niin silloin toiminnan polttoaine ei ensinnäkään ole ekologista, eikä toisaalta riittävää pitkäaikaisille matkoille.

Mikäli tuntuu, että toiminta elämässä kuluttaa enemmän sinua tai ympäristöäsi on syytä tarkastella toiminnan motiiveja, eli polttoainetta. Toiminko / toimimmeko suuremman kokonaisuuden hyväksi, onko toimintamme ekologista ja ovatko henkilökohtainen ja ryhmän visio&missio linjassa keskenään ja miten ne sulautuvat laajemman kontekstin näkökulmasta tukemaan suurempaa kokonaisuutta?
Ekologisella toiminnalla tarkoitan tietenkin suhdetta ympäristöömme, kuten muihin ihmisiin, luontoon jne, mutta myös suhdetta omaan sisäiseen maailmaamme. Onko toimintamme ekologista itseämme, tunteitamme, ajatuksiamme ja sitä syvempää tarkkailijaa kohtaan johon voit syvällä itsessäsi saada yhteyden tunteiden, ajatuksien ja kehon taustalla.

Milloin olet viimeksi ottanut aikaa irroittautua päivittäisistä rutiineistasi ja aidosti tarkastellut, oletko rehellinen, eli ekologinen sekä ulospäin (ympäristöösi), että sisäänpäin (itsellesi) toimintasi / toimimattomuutesi suhteen. Tämä irti otto ei vaadi aina edes tietoista tarkastelua, mutta se vaatii aikaa, rauhaa ja tilaa. Eli milloin viimeksi olet ottanut itsellesi tilaa olla erillään arkisista tai joka päiväisistä rutiineistasi, läheisistä ihmisistä, yhtenäisestä ja additoivasta tavastasi ajatella asioita (yleensä aina yhdestä ja samasta näkökulmasta; asioiden suhteesta itseesi tai työhösi ja perheeseesi.).


Teemmekö asioita samalla tavalla vain siksi, että niin on ennenkin tehty?
Asioiden toistaminen ja kokemuksen tuoma etu ovat asioita, jotka kuollettavat keksimästä uutta. Ehkä juuri siksi useita asioita on keksitty vahingossa. Keksinnöt ovat syntyneet epäonnistumisen kautta.
Olen mietiskellyt esimerkiksi sairastumisen suhdetta psyykkeeseen ja terveyden suhdetta työntekijän tuottavuuteen.
Toistamamme rutiini on yleisesti yhteiskunnassa, että pyrimme olemaan tuottavia äärirjoille asti (vaikka tuottaminen ei välttämättä itsessään motivoi, vaan palkka tuottamisen taustalla on motiivi). Samaan aikaan useat meistä joutuvat ottamaan säännöllisesti sairaslomaa esim. flunssan ilmaantuessa.
En syvennä tätä esimerkkiä pidemmälle, mutta haluan sen avulla johdattaa ajatuksemme miettimään sitä pientä irtiottoa, tilantekemistä vapaudelle, aitoudelle ja ekologisuudelle (sekä ulos, että sisään päin).

Mitä jos murtaisimmekin totutun tavan lomailla sairaana säännöllisesti ja vaihtaisimmekin tämän tavaksi tehdä tilaa itselle, sille aidolle kutsumukselle, joka palvelee suurempaa kokonaisuutta. Tehdä tämä tila lisäten omaa aikaa terveenä ja vapaana ja tämän kautta työskennellä vain ja ainoastaan silloin, kun tuottamisen aitoimpulssi puskee suoraan lävitsemme. Eli työskennellä vain ja ainoastaan silloin, kun olemme aidosti tuottavimmillamme, akut ladattuina yltäkylläisten resurssien täyttäminä...

Miltä kuulostaa?
Mielestäni suhteellisen terveeltä, tuottavalta ja tehokkaalta. Tämä näkemys ilmentyy varmasti hyvin erilailla yksilöllisissä elämissämme, joten siihen en aio syventyä, mutta alla vielä teveyden ammattilaisten näkemyksiä yleisti tervehtymisestä. Olivat huikeita näkemyksiä yksinkertaisuudessaan, joten halusin jakaa ne omien ajatelmieni ohessa...


Kolme oman alansa huippua ja heidän  näkemyksiä tervehtymiseen liittyen:
Deepak Chopra says:
1. Be quiet
2. Meditate
3. Loose the need to judge

Paul Chek says:
1. Dr. Quiet: Sleep & selftime
2. Dr. Diet: Quality, regularity, ratio, water or hydration
3. Dr. Movement: Exercise
4. Dr. Happines: What is my dream? Breathing (stress management)
"If you don't know what makes you happy. How do you know you don't have it* already?
(*It = the thing that makes you happy!)

David Wolfe says:
1. Hide
2. Sleep
3. Don't eat
4. Do what you love to do! (Not what you like to do.)Mukavan lumisen ja räntäisen sotukuisia joulun odotuksia...


-Heikki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti