torstai 23. kesäkuuta 2011

Kysymys: Ketoosidietti, VHH, karppaaminen?

Ravitsemus on mielenkiintoinen kysymys ja niin henkilökohtainen. Olen sitä mieltä, että tästä tärkeästä asiasta ei voi antaa vastuuta kenellekään muulle kuin itselleen. Voimme ja meidän pitääkin kuunnella mitä muilla on sanottavaa, mutta meidän on tehtävä johtopäätökset oman terveyden ja olotilan edistämisen kannalta itse.

Tässä kirjoituksessa ajatuksia, kokemuksia ja ammatillinen vastaukseni valtavirran dietti-intoiluun liittyen...

Kysymys joka on tullut muutamia kertoja eteeni viimeisten vuosien aikana valmennustyötä tehdessä. Kysymys, joka alkaa hiljalleen olla yhä suuremman joukon huulilla. Kysymys kiinnittyy vähähiilihydraattisiin tai hiilihydraatittomiin ruokavaliohin(dietteihin). Tämä kysymys nostaa päätään tällä hetkellä enemmän kuin mikään muu, sillä se on tämän hetken suurin muoti-ilmiö ravinnon suhteen. Kyllä, tämä pesee tällä hetkellä superfoodit ja muut aallon kärjessä kulkevat ravintohifistelyt mennen tullen tunnettavuudellaan "tavallisen ruokailijan" arjessa.

KAIKKI lisäävät nyt PROTEIINIA ruokavalioonsa ja siksi ajattelin ottaa asian esille ja julkaista vastaukseni kysymykseen proteiinipitoisesta vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta, jonka annoin asiakkaalleni keväällä 2009. Haluan ehdottomasti herättää keskustelua aiheesta.

Vastaus perustuu omaan kokemukseen, joka tiivistetysti päätyi rasvan ja lihan mättämisen(yhden ääripään kokeilu), sekä salipumppaammisen(aerobisen treenin nollaantuessa) myötä kehossani selväksi. Vastaus annettiin vieläpä täysin vertailukelpoisessa ympäristössä. Kokemus, joka selkeytti vastauksen itselleni on tässä:

Olin 22v. kesätöissä tekemässä mittauksia vesijohtoveden linjoille. Käytännössä porasimme maahan reikiä ja varmistimme, että linjalla ei olisi peruskalliota kaivauksien tiellä. Porakoneen tärinä oli mitä huikein, kun jynntäsit sillä kohti maata. Työparinani oli toinen 22v. kaveri, sekä 60v. vanhanliiton työmies. Vanhanliiton työmiehelle oli tehty muutamia vuosia sitten ohitusleikkaus ja hän ei voinut kovin kauaa käyttää poraa kerralla, koska vasen käsi ja -puoli alkoi heti puutua sekä rinnasta puristaa.

Entä minä? Nuori urheilullinen pari vuotta sitten ammattimaisen jääkiekkoilun lopettanut mies ja kuntosalihirmu. No siellä me makailimme samalla ojanpenkalla vanhanliiton työmiehen kanssa rintapuristuksia kestäen. En tiedä, mutta vaikka massan määrä kehossani oli korkeimmillaan ja nostotulokset olivat parhaimmillaan, niin mielestäni tila oli hieman pelottava. Saada 22 vuotiaana sydänkohtauksen esiasteita työnohessa samaa tahtia, kuin 60-vuotias ohitusleikkauksen läpikäynyt vanhanliiton mies, jonka ruokavalio valio oli hyvin perinteinen, kuvaisinko äijäruokavalio.. (en tiedä erosivatko ruokailumme muutoin, kuin että itse ahdoin sisääni varmasti 5 kertaa enemmän "ruokaa", eli lihaa, rasvaa ja kaikkea missä oli paljon proteiinia..)

Johtopäätös: Liika on liikaa. Liika proteiini ja rasva tukkivat elimistön toiminnallisuuden. Tarvitaan tasapainoa!

Mitä sanoin 2009 keväällä ketoosidiettiä(hiilihydraatitonta) suunnittelevalle?


Saman mitä sanoin silloin, sanoisin vielä tänäänkin, mutta luonnollisesti antaisin käytännölliset ohjeet jatkeena! Kerron omasta vähäproteiinisesta ja laatutietoisesta ruokavaliostani ja kevyistä liikunta tottumuksistani varmasti lisää myöhemmin, joilla rasvaprosenttini veti pohjatuloksen Optimal performancen hormonitasapainomittauksien tuloksissa(ainakin kyseisen mittaajan sanoin) ja samalla kaikki arvot olivat loistavat. Hivenainetestistäkin Arja Järvisen tutkittavana ollessa tuli optimaaliset arvot.. Heidin blogista voi vakoilla ruokavalioni perustoja sillä liikumme samoilla linjoilla pienin kehotyyppivariaatioin.


Kevyesti yliampuvalla kuvalla on hyvä höystää mitä tahansa kirjoitusta! (Varsinkin, kun pienellä avustuksella sain kuvan liitettyä!)


Mutta itse vastaukseen mitä asiakkaaseeni tuli; Lue vastaus alta. Mielenkiinnolla kuulen myös sinun kommenttisi aiheesta!:

Ketoosidietti (yhdistän sanaan "karppaamisen, VHH-dietin...jne.)

Dietin haastava alustus...
Ketoosidietillä tarkoitat ilmeisesti vähähiilihydraattista diettiä, jossa pyritään välttämään hiilihydraattien syöntiä, jotta keho alkaisi polttaa rasvavarastoja energiana. (toiset puhuvat myös "karppaamisesta"). Kyseiset dieetit ovat hyvin pitkälti peräisin Atkinsin-dietistä, joka oli ensimmäisiä diettejä, jossa painotus siirtyi proteiinien ja rasvan puolelle.

Mitä on ketoosi?
Pureudun suoraan oikaisten ajatukseen mitä on ketoosi. Ketoosi on tila, jossa elimistö syö itse itseään energiaksi, koska tarvittavia ravintoaine- ja ravinnemääriä ei ole saatavilla. Tämä tila kuulostaa luonnollisesti houkuttelevalta, jos elimistömme tässä tilassa söisi omista varastoistaan ainoastaan ylimääräisiä rasvavarastoja, mutta kyseisessä tilassa elimistö hajottaa energiakseen myös tukikudoksiamme. Hiilihydraateista ruuansulatuksessa jalostuva glukoosi toimii tärkeimpänä polttoaineenamme, koska se on polttoaine, jota aivot käyttävät.
Ravitsemuksemme tärkein tehtävä on varmistaa, että aivoilla riittää polttoainetta ja energiaa toimia ja siksi elimistö voi hajottaa muita vähemmän tärkeitä soluja, kudoksia ja elimiä "aivoille ruuaksi", mikäli tarpeen. Tämä KETOOSIKSI kutsuttu tila ei kuitenkaan ole optimaalinen kokonaisterveyden kannalta, vaikka se saattaa tuntua hetkellisesti tasapainoiselta tai tasapainottavalta. Ruokavalion muutos, jolla elimistö kyseiseen tilaan päätyy tuntuu useimmiten erittäin hyvältä, sillä se tasapainottaa verensokerin heittelyt (hiilihydraattien jäädessä pois ruokavaliosta), sekä insuliinin ylenmääräisen tuotannon (samasta syystä). Kehon rappeuttaessa itseään sisäisesti pidemmällä aikavälillä haasteeksi tuleekin siis ylläpitää kehon solujen, kudosten ja elimien uudelleenrakennus, sekä toiminnallisen energiantuotanto.

Alustukseen perustaen...
Kyseisessä dieetissä, kuten kaikissa dieeteissä on hyvät ja huonot puolet. Alustus oli tiukka ja keskittyi suoranaisesti ainoastaan dieetin pohjaideaan. Dieetin hyvistä puolista kannattaa poimia työkaluja ruokavalionsa tasapainottamiseen oman kehon toimintoja kuunnellen. Suosittelen hiilihydraatti- ja laatutietoista ruokavaliota ennemmin, kuin kokonaan hiilihydraatitonta. Tähän suositukseen olen päätynyt kokeillessani hiilihydraatitonta dieettiä ja huomioiden tulokset. Suosittelen aina seuraamaan toiminnan tuottamia tuloksia eli tässä tapauksessa seuraamaan olotilaa ja energiatasoja. Samaan hengenvetoon paljastan hyvän tavan, jotta ei tarvitse itse kokeilla kaikkia ”villityksiä”. Paljastus tässä: voit aina seurata, mitä tapahtuu ihmisillä, jotka pidempään seuraavat jotain tiettyä "ideologiaa" kuuntelematta omaa kehoaan.

Tässä kohtaa voisi ottaa hyväksi esimerkiksi Tohtori Atkinsin, joka aloitti hiilihydraatittomuus buumin. Ennen kuin jatkan kyseistä tarinaa pidemmälle painotan, että olen hyvin kiitollinen herra Atkinsille hänen elämän työstään, sillä hiilihydraateilla mässäily (varsinkin jalostetuilla) ei todellakaan ole tuottanut haluttuja tuloksia. Kiitollinen olen siitä, että Atkins otti rohkeasti askeleen ja kokeili toista ääripäätä laittaen itsensä ja kehonsa likoon tähän kokeiluun. Jatkan Atkinsin tarinaa kertomalla tuloksen, johon tämä itsensä ja kehon likoon pistäminen kokeilussa päätyi.

(Seuraava punaisella kirjoitettu teksti on lisätty suoristamaan aiemmin julkaisemani väärätieto Tohtori Atkinsin kuolin syystä. Ilmoitan aidon kuolin syyn heti, kun pääsen sen selvittämään!)

Lopputulos, jonka aiemmin julkaisin tässä kirjoituksessa, ja jonka uskoin todeksi erään valmentaja gurun suusta kuultuani ja typerästi itse sen uskottuani ilman tarkistusta oli, että : Kyseinen lääkäri kuoli sydänkohtaukseen (TÄMÄ EI SIIS OLE TOTUUS!). Mutta vaikka Atkins olisikin kuollut diettinsä seurauksena, niin kysymys kuuluu silti kuten ennenkin: Toimiko dieetti?  Ja vastaus on sama, kuin ennenkin...Vastaus: Kyllä. Tarkoitan siis, että toimi, mikäli ajattelemme päästiinkö tai päästäänkö sillä haluttuun lopputulokseen painonpudottamisen kannalta (ja ehkä myös osittain olotilan tasapainottamisen kannalta). Suosittelen, kuitenkin jokaista poimimaan parhaat palat siitä, mitä kyseisen dieetin kohdalta voidaan saada, eli lisää ymmärrystä miten ravinto vaikuttaa kehoomme.

Ketoosidietti - hyvät ja huonot puolet laajentamaan ymmärrystämme...


Hyvät puolet:
• Ehdottomasti askel parempaan jalostettujen hiilihydraattien maailmassa
• Tasapainottaa verensokerin toimintaa
• Tasapainottaa insuliini ja glukagoni hormonien toimintaa
• Parantaa insuliinin tehoa
• Auttaa pudottamaan painoa
• Pitää nälän tuntee poissa (On yksi tämän dietin tavoite, vaikkakaan ei suositeltavaa kokonaisterveyden kannalta)
• On auttanut meitä ymmärtämään, liiallisen rasvan vaikutukset elimistössä
• On auttanut meitä ymmärtämään, liiallisen proteiinin vaikutukset elimistössä
• On auttanut meitä ymmärtämään, miten tärkeässä osassa energiaravintoaineiden ravinteet ovat ravinnossamme
• Ennen kaikkea on pistänyt meidät ajattelemaan ravinnon laadun ja määrän suhdetta
• ...jne.

Huonot puolet:
• Rappeuttaa elimistöämme sisäisesti
• Haastaa energian tuotannon ja terveyden tasapainon pidemmällä aikavälillä
• Haastaa kehon erilaisten tasapainojen ylläpidon, aina nestetasapainosta lähtien...
• Kuivattaa kehon soluja ja kudoksia (Sisältäessään vähän nesterikkaita ruokia)
• Energiaravintoaineiden määrään keskittyessä ravinnon laadun ja määrän suhde unohtuu
• Polttaa rasvavarastoja, joita käytämme happojen varastoimiseen, samaan aikaan, kun happamoittaa elimistöämme ja hapot kertyvät sisäelimien kuormaksi
• Haastaa terveyden ylläpitämisen
• Kehon toimintoja, etenkin suolistoa tukkiva vaikutus ja pidemmän aikavälin lopputulos...
• ...jne.

Ketoosidietti käyttöön vai ei?
Minkään dietin seuraaminen orjallisesti kuuntelematta oman elimistön viestejä ei ole suositeltavaa. Jokainen dietti toimii varmasti tiettyihin tavoitteisiin nähden ja siksi suosittelen poimimaan käytännön järjellä ajatellen ja tuloksia seuraten parhaat palat parhaista dieteistä, jonka jälkeen lisäillä niitä omien rutiinien joukkoon kuunnellakseen mitä oma elimistö, tunne- ja olotila, sekä keho kokonaisevaltaisesti vastaavat kyseisestä säännöllisestä toiminnasta.

Muistutan tähän väliin, että mikä tahansa säännöllinen toiminta tuottaa, säännöllistä toimintaa vastaavia säännöllisiä tuloksia!
Poimi ketoosidieetistä käyttöösi parhaat palat, eli tule tietoiseksi hiilihydraattien vaikutuksista ja ymmärrä samaan aikaan, mikä ero on esimerkiksi vaalealla leivällä ja mustikalla, porkkanalla tai appelsiinilla, vaikka nämä kaikki ovat hiilihydraatteja. Tule siis laatutietoiseksi ja osaat poimia oikeanlaisia hiilihydraatteja elimistösi käyttöön pitääksesi verensokerin ja insuliinitasot tasaisena, kehosi painon luonnollisella tasolla (myös karistettua luonnottomat kilot), sekä saat pidettyä yleisen tunne- ja olotilan, sekä energiatason kohdallaan, etkä joudu turhaan "rappeuttamaan / syömään elimistöäsi" saadaksesi aivoille energiaa.

Huomautan vielä, että alkaessasi seuraamaan ravinnon laatua ja kuulostelemaan elimistösi aitoja tarpeita pääset syömään ruokaa, josta elimistösi ja sinä aidosti nautitte. Samaan huomautukseen painotan vielä kuuntelua ja oikeanlaista ”kouluttamista” kehon liikuttamisessa, jotta elimistösi osaisi käyttää pääasiallisena energian lähteenään ”loppumattomia” polttoainevarastojamme, eli rasvaa. Tämä kouluttaminen tarkoittaa rasvanpoltto- , eli hapellista kehon liikuttamista pääasiallisena liikkumisenmuotona.

Näihin kahteen osa-alueeseen, kun keskitämme huomiomme fyysisessä harjoittelussa ja kehon kuuntelussa tulemme huomaamaan, kuinka keholle ja mielelle hyväksi olevat valinnat tulevat muuttumaan, kuin itsestään selvyydeksi, helpoiksi toteuttaa, jopa automaatioiksi…

Tiedosta kehosi, kuule ajatuksesi, tunne tunteesi ymmärrä niitä ja nauti matkasta!



9 kommenttia:

  1. Sanoisin tähän vain, että asiaa. Näiden, kuitenkin asialliselta pohjalta lähteneiden villitysten mukana ihmisiltä usein katoaa maalaisjärki.

    -Ile
    http://maailmanparasmina.blogspot.com/

    VastaaPoista
  2. Voisit lopettaa ensinnäkin valehtelun.
    Atkins kuoli päävammaan jonka sai kaatuessaan kadulla.
    Ja muussakin oiot niin paljon, että pahaa tekee.
    Ja mikä hiton asiantuntija sä olet?
    Oot pihalla kuin lumiukko ei muuta voi sanoa, ilmeisesti raakaravinto on kuivattanut aivosi.

    VastaaPoista
  3. Olipa mielenkiintoinen kuulla, että muillakin nuorilla ihmisillä on ollut näitä "ottaa sydämestä" reaktioita.

    Olen itse nyt 29-vuotias ja huomannut jo useampi vuosi sitten, että esim. lattaritunneilla ylävartalon sheikkaaminen eli "tissien ravistelu-liike" :P ottaa sydämen päälle sen verran paljon että se on pakko lopettaa kesken. Olen ollut joskus aikoinaan atkinsin dieetillä vuosia sitten joitakin kuukausia ja nyt noudattanut kasvisruokavaliota (tosin maitotuotteita, kananmunia ja kalaa menee edelleen silloin tällöin) jo useamman vuoden. Niistä viimeiset kaksi vuotta olen siivonnut ruokavaliota luomummaksi ja raaemmaksi, tosin mitään ehdottomuuksia en ole harrastanut. Pitäis varmaan käydä testaamassa mitä sydän sanois nyt niistä lattarisheikkauksista...

    VastaaPoista
  4. vaikka karpannut olenkin, en ole ikinä ollut hh 20 g ketoosi-dieetillä. Hiilarit oli aina siinä 60-80 kieppeillä. Ja siihen määrään saa huikean määrän lisättyä kasviksia ja vihanneksia. Kiitokset karppaukselle, koska ymmärsin, että gluteeniviljat aiheuttavat vatsaoireita. En ole ikinä syönyt ylenmäärin proteiinia tai rasvaa ko.dieetillä. Karppaus auttoi ymmärtämään myös ravinnon puhtauden tärkeyttä, että ei kannata väheksyä sitäkään ruokavaliota. Karppauksen myötä perehdyin kookokseen, luomuun, yms mm. elävään ravintoon (=kasvisten lisäysksen vuoksi). Tämä kaikki on ollut kehitystä kuitenkin parempaan suuntaan. Ja tästä on jo 4 vuotta.

    Kannattaa lukea asiasta hiukan enemmän ennen kuin kertoo perättömyyksiä.

    VastaaPoista
  5. Minttu puhuu asiaa.
    En tosiaankaan ymmärrä edelleenkään luettuani tämän artikkelin kolme kertaa sen tarkoitusta ja miksi pitäytymään niin kyseenalaisissa lähteissä?

    Itse olin aikoinaan 6 vuotta kasvissyöjä ja paikoitellen hyvinkin fanaattinen sellainen, joten siinä mielessä yritän ymmärtää kirjoittajaa, mutta opettele perusteet ennenkuin hutkit.

    Kasvussyönti varsinkin raakaravinto on erittäin riskialtis elämänmuoto pohjoisenihmiselle.

    Yritä eroittaa kalorit ja aate sekä kulutus että saanti.

    Moni liian moni anorektikko huonosti voipa on kasvissyöjä ja vegaani sellainen.

    VastaaPoista
  6. Oikaisetko ton virheellisen tiedon Atkinssin kuolemasta?
    Eikö sinussa ole miestä siihen?
    Aiotko jatkaa jatkossakin valheitten levittämistä?

    VastaaPoista
  7. Kysy vaikka Antti Heikkilältä sitä kuolenansyytä.
    Antti Heikkilä tapasi Atkinssin n.2 viikkoa ennen onnettomuutta.

    Alkaa kyllästyttää nämä valheelliset jutut.

    Ja kannataa samalla ottaa selvää, kun ihmistä pidetään koomassa mitä hänelle silloin käy tai hänen keholleen.

    VastaaPoista
  8. Kiitos kommenteista. Erityisesti Juhalle! Pahoittelut, korjauksen viivästymisestä, mutta en ole ollut tietokoneen yhteydessä. Lupaan kirjoittaa vielä oikaisun blogi- tekstinä, kun saan mahdollisuuden selvittää aidon kuolin syyn.

    Kiitos myös muille ja palaan tähän keskusteluun myöhemmin, kun palaudun oman koneeni äärelle.

    Muistutan kuitenkin tässä vaiheessa, että arvostan Atkinsia, ketoosi-, karppaus jne diettejä ja yleisesti suosittelen niihin siirtymistä, niinkuin ennenkin, mutta edelleen suosittelen olemaan kiinnittymättä niihin.

    Kiitos vielä!

    ps. Tämä blogijulkaisu on kaikesta huolimatta yksi syy, miksi suosittelen kaikkia ihmisiä kirjoittamaan tai sanomaan kaikki kuvitelmansa julki, sillä se on usein ainoa tapa päästä lähemmäs todellisuutta.
    Tällä kertaa itselleni todellisuus selkeytyi ja nyt tiedollisesti olen jälleen lähempänä todellisuutta tässä yksityiskohdassa liittyen Atkinsiin.
    + Olipa epämukavaa lukea Juha kommenttisi ja todeta, että olen uskonut kuvitelmaan. Tehdäämpä jatkossa kirjoitustyötäkin varten tarkemmat kotiläksyt!

    VastaaPoista
  9. Vaikka olen kasvissyöjänä ollut jo yli 10 vuotta lähinnä terveydellisistä syistä, kokeilin kuitenkin myös karppaamista eli ketoosia. Minun on tietysti vaikea sanoa sen toimivuudesta koska kasvissyönti on varmasti muuttanut elimistöni toimintaa ja en ole lihaan tottunut, koska pääsääntöisesti olen syönyt lihatonta ruokaa. En myöskään ole ylipainoinen, joten karppaaminen sai minussa lähinnä pahan olon. Mutta en väitä etteikö esimerkiksi atkinsonin dieetti voisi toimia, se ei vain ollut minua varten. En tiedä onko kyseessä omat uskomukseni, mutta kuvittelen että ihmisen kuuluisi syödä "vähän kaikkea", eikä pelkästään noi paljon proteiinia. Esimerkiksi karppauksen hyötyihin verensokerin nousu auttoi kyllä pitämään kylläisenä. Ja kumma kyllä, nykyään karppaus on niin muodissa että leipomot ovat hädissään, koska tämän takia suomalaisten leivän kulutus on laskenut radikaalisti!

    VastaaPoista